Proteste anti-FRF 04.03.2014

La începutul lunii martie 2014, federația a decis să organizeze amicalul restant cu Argentina. Inițial, acesta ar fi trebuit să fie meciul care să inaugureze Național Arenă, dar din diverse motive s-a amânat. Este ușor de imaginat ce fel de oameni ar fi fost prezenți pe stadion la așa un meci, care se dorea mai mult eveniment monden, decât partidă de fotbal. În condițiile acestea și luând în considerare faptul că 60 de noi erau interziși, am luat decizia să nu ne prezentăm la meci.

Meciul a coincis și cu alegerile pentru președinția federației. Ținând cont că nu urma să mergem la meci, am decis că este mai util să ne direcționăm energia spre un protest mai amplu la adresa FRF.

La aterizarea naționalei Argentienei am afișat în zona aeroportului mesajul: “Presentandose en Bucarest estais apoyando la mafia del futbol rumeno”. Acesta s-ar putea traduce: “Prezentandu-va la București, susțineți mafia din fotbalul romanesc”.

proteste anti-frf - mesaj 2
În zilele următoare am afișat în București mesaje precum “FRF = Mafia” sau “05.03.2014 Schimbarea la fata”. Al doilea mesaj face referire la faptul că erau slabe șanse să se schimbe ceva cu adevărat la FRF, chiar și cu alegerea unui noi președinte. Toate grupurile din Uniți sub Tricolor au afișat mesaje similare în orașele lor.

proteste anti-frf - mesaj

Dar evenimentele au luat o turnură neașteptată în momentul în care cu o zi înaintea meciului și, implicit, a alegerilor, a fost dat verdictul în Dosarul Transferurilor. Spre surprinderea tuturor, toți cei 8 inculpați au fost găsiți vinovați și au primit condamnări cu executare. Printre aceștia se afla și favoritul la alegerile federației, Gică Popescu.

Profitând de ocazie am decis că în seară dinaintea meciului să împânzim zona Arenei Naționale cu graffitiuri și afișe pe această temă. Mesajul principal a fost “Aceste condamnări, fac cât 10 calificări”.

proteste anti-frf - model afis

Deși este un prim pas spre reabilitarea fotbalului românesc, este clar că problema nu va fi rezolvată până când toți cei vin

proteste anti-frf - graffiti 4
proteste anti-frf - graffiti 2

În ziua meciului, cei din provincie, au afișat la rândul lor pânze cu “Aceste condamnări, fac cât 10 calificări”.

3
1
2