Manifest 2014

Protestele împotriva exploatării de la Roșia Montană din 2013 au adus în atenția publică și subiectul gazelor de șist. Dincolo de orice dezbatere pe seama avantajelor, dezavantajelor sau riscurilor unor astfel de exploatări, grupul Uniți Sub Tricolor a fost deranjat de modul în care au acționat autoritățile. Simpli oameni din satele din Județul Vaslui s-au trezit peste noapte cu utilaje de forat pe pământurile lor, fără să fi fost consultați în prealabil. În urma protestelor care au izbucnit în aceste localități, Jandarmeria Română a mobilizat dispozitive masive pentru a apăra utilajele companiei Chevron.

manifest puiesti - mesaj 3

Chiar dacă lumea stadioanelor ne-a făcut să fim obișnuiți cu abuzurile înfăptuite de jandarmerie, imagini cu bătrâni bruscați și arestați pentru “crima” de a își apăra pământul au fost greu de digerat. Când am aflat de încercarea organizării unui festival pe modelul FânFest în satul Puiesti, am decis că este imperios să participăm.

manifest puiesti - poza grup

Pe lângă obișnuita pirotehnie, am afișat mesaje de protest împotriva jandarmeriei, dar și împotriva celor care urmăresc să profite pe urma unor cauze cum este aceasta. Mesajul “Ecologie-Pentru o țară curată / Nu pentru politică spurcată”, face referire la grupurile antifa, care au încercat să paraziteze orice fel de campanie ecologistă.

manifest puiesti - mesaj

În ciuda unui public nu foarte numeros prezent, se poate spune că Festivalul Manifest a fost un succes, ținând cont de resursele limitate. Este clar că proteste precum acesta au avut un rol, oricât de mic ar fi acela, în aprobarea legii care a făcut exploatarea gazelor de șist ilegală.