Finlanda – România 14.10.2014

Prima deplasare a campaniei a fost în Finlanda. Cu câteva luni înainte, fusesem contactați de un grup de suporteri finlandezi, care ne-au propus să jucăm fotbal 11 la 11 în ziua meciului. Am dat curs invitației, chiar dacă în mod normal nu ne stă în fire să interacționăm în deplasări cu suporterii gazdă. Am avut supriza să descoperim că vom juca pe Stadionul Töölön, care a fost construit în 1915 și este cel mai vechi teren de fotbal din Finlanda. Scorul final de 10-1 a arătat diferența de pregătire și experiență pe un teren mare. Dar momente de genul acesta ne aduc aminte că în primul rând pasiunea pentru fotbal ne-a adus pe toți la stadion.

finlanda-romania-fotbal

La meciul “adevărat” de pe Stadionul Olimpic, am fost surprinși să vedem că sectorul oaspete se umple. Deși nu se poate vorbi despre o prezență masivă, în astfel de deplasări eram obișnuiți să fim doar noi și alte câteva grupuri care susțin naționala.

finlanda-romania

În prima repriză am afișat o pânză pe care era scris “Respect Valkoinen Kuolema”. Acest mesaj face referire la Simo Häyhä, lunetist din Al Doilea Război Mondial și erou național finlandez, creditat cu 505 soldați ruși doborâți în Războiul de Iarnă dintre Finlanda și URSS. De menționat că Finlanda, la fel că România a dus un război împotriva sovieticilor pentru recuperarea pământurilor invadate de aceștia.

mesaj-finlanda

În repriza a doua am afișat mesajul “Alegerile FRF sunt ca cele prezidențiale, multe promisiuni, dar de fapt vorbe goale”. Deja devenise destul clar că venirea lui Burleanu la conducerea FRF nu va aduce nici una din schimbările promise. Politicile represive și îngrădirea dreptului la liberă exprimare au rămas pe ordinea de zi la federație.

finlanda-romania-mesaj
finlanda-romania-poza-grup