FânFest 2015

La fel ca în anul precedent, ne-am deplasat în număr mare la Roșia Montană cu ocazia festivalului FânFest. Ediția de anul acesta venea într-un context în care lupta pentru Roșia Montană se îndrepta spre o concluzie favorabilă.

După micile altercații din 2014, nu am știut la ce să ne așteptăm. Dar modul în care am fost întâmpinați anul acesta de organizatori, ne-a prins complet nepregătiți. Totul a început în prima seară, când ne-am deplasat spre concert. Pe drumul spre platou am fost acostați de agenți ai firmei de pază Thug Security, care se presupune că ar fi asigurat ordinea la eveniment. Aceștia au făcut un soi de cordon și ne-au anunțat că nu este permis accesul cu nici un fel de însemn “naționalist”, precum cele de pe materialele noastre de grup. Stupefiați de situație și dorind să evităm orice fel de scandal sau ceartă care ar fi putut aduce prejudicii cauzei Salvării Roșiei Montane, am decis să ne retragem la cazare și să plănuim acțiunile pentru a doua seară de concert.

rosia-montana-2015-cabana

Pentru a evita “filtrul” firmei de pază, am ales o rută alterntiva spre zona concertelor. Faptul că știam destul de bine traseele de la edițiile anterioare, dar și experiența dobândită pe stadioane, ne-au permis să ajungem nedetectați pe platou. Planul era să facem un spectacol pirotehnic la fel ca în anul precedent și să afișăm mesajul “Pentru Roșia Montană, / Oricând, oriunde, cu oricine, / Și împotriva oricui”. Fix în momentul în care ne pregăteam să ridicăm pânza și-au făcut apariția și agenții Thug Security. Deși la început totul a fost calm, unul dintre ei s-a panicat și a folosit spray lacrimogen. În acel moment s-a iscat o incăierare, aprinzându-se și pirotehnia care era pregătită pentru a însoți mesajul, stewarzii retrăgându-se imediat.

rosia-montana-2015-piro

După aceste evenimente, am fost abordați de unul dintre principalii organizatori ai festivalului, care ne-a informat că nu suntem bineveniți în Roșia Montană. Când i-am cerut socoteală pentru interzicerea mesajelor și a materialelor care conțin tricolorul, acestea ne-a răspuns că zona platoului este proprietatea lui privată și poate face ce vrea.

FânFest 2015 ne-a lăsat un gust amar. Pentru binele campaniei “Salvați Roșia Montană”, nu ne-am dorit să se ajungă la scandal. Dar după cele întâmplate, nu am putut să plecăm capul și să tolerăm modul în care am fost tratați. Nu am fi crezut niciodată că vom ajunge să ne confruntăm cu situații ca cele de pe stadioane, precum stewarzi incompetenți agresivi, filtre de control sau îngrădiri ale libertății de exprimare. Poate cea mai tristă, dar și ironică situație a fost interzicerea unui mesaj, care îndemna la unitate în rândul celor care luptă pentru Roșia Montană.

rsz_rosia_montana_2015_-_mesaje

În orice caz, cele întâmplate nu ne-au făcut să privim în mod diferit cauza Roșiei Montane, care nu poate fi confundată vreodată cu o anumită persoană sau grup de interese. Vom continua să afișăm mesaje pe stadioane, să fim prezenți la proteste și să ducem mai departe mesajul, fie că vom fi sau nu bine primiți de unii dintre localnici.

rsz_2rosia_montana_2015_-_poza_grup