Republica Moldova – Rusia 09.10.2015

Imediat după meciul cu Finlanda, ne-am deplasat la Chișinău, unde reprezentativa Republicii Moldova urma să întâlnească Rusia. Deși nu am avut vreodată ca obiectiv susținerea echipei Moldovei, aceasta era o ocazie foarte bună de a promova cauza unionista la un meci împotriva țării care ne-a răpit Basarabia și care a încă lucrează la falsificarea istoriei și învrăjbirea basarabenilor împotriva României.

În drum spre stadion am făcut un cortegiu pe străzile Chișinăului împreună cu celelalte grupuri unioniste prezente la meci.

moldova-rusia-cortegiu

La începutul meciului a fost afișată o coregrafie vopsită de cei de la Zimbru Chișinău, care a constat într-o pânză cu Ștefan cel Mare deasupra căruia era scris mesajul “Să stați strajă la hotare, să păziți acest pământ”, flancată de două pânze tricolore.

moldova-rusia-coregrafie

UST a pregătit un spectacol pirotehnic de amploare în prima repriză.

moldova-rusia-piro-2
moldova-rusia-piro

Meciul în sine a fost un eveniment de mare interes de cealaltă parte a Prutului. Din păcate, majoritatea suporterilor din tribune, fie că era vorba de etnici ruși sau români rusificați, veniseră să susțină echipa oaspete. Pentru a improspăta memoria multor basarabeni care au uitat cu ușurință evenimente din istoria recentă, am afișat mesaul “1992: Nu uităm, nu iertăm”, care face referire la Războiul de pe Nistru, purtat între Republica Moldova și separatiștii transnistrieni.

moldova-rusia-mesaj-3

Un alt mesaj afișat de noi a fost cunoscutul vers “De la Nistru până la Tisa”.

moldova-rusia-mesaj-4

În final am afișat o pânză pe care era scris “Disprețuim Ungaria / Urâm Rusia”. Acest mesaj reprezintă o clarificare a poziției noastre față de cele două țări. Pe de-o parte avem ungurii care se mobilizează doar la meciurile cu noi. Iar pe de altă parte avem Rusia, un dușman istoric aproape ignorat de majoritatea ultrasilor din România.

moldova-rusia-mesaj-2

Per total a fost o acțiune reușită, fiind prezenți într-un număr bun la nici 24 de ore după meciul cu finlandezii. Forțele de ordine nu au intervenit în nici un fel la mesaje sau pirotehnie și ne-au adus aminte de vremuri mult apuse în România, în care securitatea era asigurată de militari în termen. Rușii nu au fost prezenți în număr mare, în ciuda faptului că deplasarea în Moldova ar fi fost destul de facilă. Aceștia nu au avut o prestație remarcabilă, majoritatea grupurilor prezente făcând parte din linia a 2-a a peluzelor rusești. Între timp, în sectorul nostru am alternat cântecele de susținere a Moldovei cu scandări unioniste.