România – Albania (EURO 2016) 19.06.2016

Ultimul meci din grupă, cu Albania, promitea să fie și cel mai interesant. Pe lângă miza rezultatului din teren, acesta era și singurul meci unde ne puteam aștepta să avem adeversar și în tribună. Văzând ce se întâmplase la meciurile precedente din grupă, eram convinși că albanezii vor fi prezenți într-un număr foarte mare la Lyon, ajutați de diaspora din Elveția învecinată.

Pe lângă albanezi, erau toate șansele să ne întâlnim pe străzi și cu ungurii, care urmau să joace ultimul meci tot la Lyon. Spre deosebire de Paris, aici am găsit ceva mai multă agitație, albanezi mulți în tot orașul și o amestecătură de suporteri de toate naționalitățile în centru și în Fanzone.

Meciul urma să se dispute pe nou construitul Parc Olympique Lyonnais, o arenă modernă amplasată la marginea orașului. Odată ajunși în apropierea stadionului, ne-am trezit într-o mare de suporteri albanezi, care păreau să fie de vreo 3-4 ori mai mulți decât românii. De altfel, încă de când s-au pus biletele în vânzare s-a simțit interesul mai mic al românilor pentru întâlnirea cu Albania. Spre deosebire de precedentele două meciuri, la acesta am reușit să facem rost de toate biletele necesare, fiind în jur de 50 de membri UST prezenți la Lyon. La fel ca data trecută, majoritatea biletelor erau la inelul de sus. Intrând în stadion, am descoperit că fiecare inel are accesul separat, așa că nu am putut face schema de la Paris să îi aducem pe toți la etaj. Din păcate, câțiva omaeni au fost nevoiți să rămână la parter, restul plasându-ne în primul rând al inelului de sus.

romania - albania (EURO 2016) - sector

O victorie ne-ar fi adus în optimi. La fluierul de start am afișat un mesaj de încurajare “Acum ori niciodată”, în spatele lui aprinzând pirotehnie. Obișnuiți cu abuzurile din țară, ne așteptam la o intervenție a stewarzilor. Dar la fel că la Paris, aceștia nu au avut nici o reacție violentă. Unul dintre ei a încercat, fără prea mare succes, să ia un flame în mână în speranța de a-l stinge.

romania - albania (EURO 2016) - mesaj
romania - albania (EURO 2016) - piro 2
romania - albania (EURO 2016) - piro

Așa cum intuiam inițial, albanezii ocupaseră peste jumătate din stadion. La rândul lor au aprins ceva pirotehnie și au cântat susținut pe toată durata meciului. Din păcate, am avut și surpriza neplăcută să găsim destui albanezi în sectoarele românești, fiind nevoiți să le dăm steagurile jos.

La rândul nostru am încercat să ne concentrăm pe scandări simple care să fie preluate și de ceilalți ultrasi români prezenți în stadion, dar și de marea masă a cetățenilor noștri. Spre surprinderea noastră, cetățenii au fost destul de receptivi, acesta fiind de departe cel mai bun meci al României de la EURO, cel puțin în tribune. Din păcate, înfrângerea de pe teren a adus și finalul expediției noastre în Franța.

romania - albania (EURO 2016)

Întorcăndu-ne în țară, putem să fim mulțumiți de prestația Uniți sub Tricolor la Campionatul European, fiind prezenți într-un număr respectabil la toate trei meciurile. Deși diversele incidente de pe străzile orașelor franceze, în care au fost implicații rușii, polonezii sau englezii vor rămâne cele mai memorabile acțiuni ale suporterilor la EURO 2016, considerăm că am ținut steagul sus prin modul de manifestare în stadion, adică acolo unde contează. Suntem singurii care am afișat mesaje, la toate meciurile chiar, și printre puținii care au introdus pirotehnie, chiar dacă genul asta de manifestări nu prea mai par să fie “la modă” printre ultrasii europeni.

De apreciat și atitudinea permisivă a autorităților franceze. Dar este greu de spus dacă a fost planificată sau pur și simplu au fost depășiți de situație.

Îmbucurătoare a fost și prestanța cetățenilor români, care au fost mai degrabă de ajutor, cel puțin la cântat, decât o piedică, așa cum sunt în mod normal în deplasările din Vestul Europei. În final, rămânem cu speranța că naționala se va mai califica la turnee finale și vom avea ocazia să participăm la astfel de evenimente.

romania - albania (EURO 2016) - poza grup